Tirsdag 08. Oct / kl 19.00
Hvordan håndterer samfunnet truslene mot åpent jødisk liv? Yale-sosiologen Jeffrey C. Alexander innleder til en forskningsbasert samtale om et demokratisk problem.
Å bekjempe antisemittisme og sørge for at jøder og andre minoriteter kan leve åpent og fritt uttrykke seg, bør være et kollektivt samfunnsansvar av den største betydning. I hvilken grad har demokratiske samfunn tatt dette ansvaret på alvor, særlig i kjølvannet av 7. oktober?
"Når folk lager fluktplaner, bør vi bli alvorlig bekymret."
Skriver Carline Tromp i Klassekampen
Vi inviterer til en etterlengtet diskusjon med perspektiver fra USA, Danmark og Norge om antisemittismen og jødenes plass i demokratiske sivilsamfunn før og etter 7. oktober.
Arrangementet foregår på engelsk, men det vil bli anledning til å stille spørsmål på norsk.
Professor emeritus i sosiologi ved Yale, er blant annet kjent for sine bidrag til teori om den sivile sfære. Alexander vil diskutere hva som kan forklare antisemittismens tilbakekomst i vestlige samfunn, før og etter 7. oktober.
Professor i historie ved universitetet i Roskilde og har forsket på jødenes posisjon i den danske sivile sfære. Feldt vil diskutere hvordan det danske sivilsamfunnet har gjort beskyttelse av danske jøder til en kjerneverdi og hvordan dette har påvirket situasjonen i Danmark etter 7. oktober.
Er forsker ved Institutt for samfunnsforskning og leder et prosjekt om antisemittismens utvikling i Europa de siste 30 år. Enstad vil bidra med perspektiver fra sin forskning og kommentere på situasjonen i Norge etter 7. oktober.
Forfatter, litteraturkritiker og tidligere debattredaktør i Klassekampen.
Førsteamanuensis i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo og leder av Ekstremismekommisjonen.
Professor, filmskaper og står bak podkasten Jødepodden.
Forsker ved HL-senteret.
Forsker ved HL-senteret.
Tidligere nestleder i Det Mosaiske Trosamfunn